
Satış Yapmak İçin Dua ve Eğitim
İnternette son zamanda yapılan aramalarında “Satış yapmak için dua” cümlesi ciddi bir yükselişe geçmiş.
Sebebi malum…
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz sonucunda şirketler ciddi satış kayıpları yaşadı. Cirolar düşmesi, eleman çıkarımına ve satış noktalarının kapanmasına neden oldu.
Bir çok büyük firma, çaktırmasada zarar eden veya zararın eşiğinde olan mağazalarını, ataölyelerini, fabrikalarını kapatmak için planlama yapıyor.
Peki bu sorunu çözmek ve mevcut durumla ilgili önlem almak için satış yapma adına satış yapmak için ne gibi özelliklere sahip olmak gerekir dahası neler yapmak gerekir?
Satış yapmak için dua etme konusu uzmanlık alanımda olmadığı için, satış yöntemleriyle ilgili konulara değineceğim. Ama hususen şunu beyan edeyim. Yeterli satış eğitimi aldığına yani mesleğinde iyi eğitimli olduğuna inanan bu mevzuda eksiği olmadığına kanaat getiren için tevekkül ve dua da ısrar işin başında gelir.
Öncelikle mevcut durumda bizim için en önemli ve acil olarak dikkat edilmesi gereken konu, öncelikle bizimle temasa geçen potansiyel müşterilerin kazanılması. Çünkü bu konuyla ilgili çok ciddi eksiklikler var.
Örneğin, geçenlerde büyük bir erkek giyim mağazasının önünden geçerken vitrinde “Büyük İndirim” yazısının olduğunu gördüm ve içeri girdim.
Ürünlere bakarken satış personeli telefonuna bakarak yanıma yaklaştı ve “Buyurun” dedi.
Devamından gerçekleşen diyalog şöyleydi;
- Ben: İndirimli ürünlere bakmak istiyorum. Bunlarda indirim var mı?
- Satış Danışmanı: Bunlarda indirim yok.
- Ben: Peki indirimli ürünler nerede?
- Satış Danışmanı: Arkada, ancak onlarında fiyatları pek farklı değil.
- Ben: Vitrinde %70’e varan indirim yazıyor.
- Satış Danışmanı: Öyle ama fiyatlarda pek fark yok.
- Ben: Bakmayayım o zaman.
- Satış Danışmanı: Tamam.
Güler misin, ağlar mısın ?
Satış danışmanı benim satın almamam için neredeyse her şeyi yapıyor. Bu durum, arkadaşın yeterince eğitimli olmamasından kaynaklanıyor.
Müşteriler satış noktalarımızdan içeri bir hizmet beklentisi ile girerler. Bununla birlikte nereden ürün veya hizmet alacağı ile ilgili henüz karara varmamışlardır. (istisnalar hariç).
Bizim müşterileri beklentilerinin üzerinde ağırlamamız ve doğru cümleleri kurarak diyalog oluşturmamız bizim büyük oranda satış yapmamızı sağlar. Bizde işimizin dışında günün her anından müşteri koltuğuna oturuyoruz. Sürekli bizi satınalma konusunda tetikleyen reklamlarla karşılaşıyoruz. Binlerce firmanının satış yapabilmek adını farklı reklam araçlarıyla bizi mesaj göndermesi bizde bir beklenti oluşturuyor.
Kalite ürün, hizmet ve servis sunulsun istiyoruz.
Satışta Profesyonel İmaj
Saygı gösterilerek sorularımıza düzgün etkin cevap verilmesini bekliyoruz. İlgi görmek ve şımartılmak istiyoruz. Bizlerin yani müşterilerin beklentileri karşılık bulmadığı zamanda satın almak isteği ortadan kalkıyor.
Tüm bu beklentileri göz önünde bulundurarak öncelikle müşterilerimizin karşısına profesyonel bir imaj ile çıkmalıyız. Kimse ter kokan veya dişleri temiz olmayan bir satış danışmanı ile uzun süreli iletişim kurmak istemez. Ortada elzem bir durum yoksa ürün veya hizmet satın almak istemez.
Bununla birlikte beden dili ve kullandığımız sözcükler satış yapmak açısından çok önemli.
Bir mağazaya girdiğinizde düz bakan veya asık suratlı bir ifadeyle sizi karşılayan bir satış danışmanı hakkında olumlu düşünür müsünüz?
Müşterilerimizi mutlaka tebessümle karşılamalıyız. Avuç içimizle mağazanın içini gösterecek şekilde “Hoşgeldiniz” diyerek içeri buyur etmeliyiz. Kimi satış danışmanları ellerini arkada bağlayarak müşterilerini karşılıyor. Biz buna patron karşılaması diyoruz. Bu müşterileri rahatsız eder ve sizin profesyonel olmadığınızla ilgili bir algı oluşturur.
Müşterilerimizle konuşurken mutlaka ara ara isimlerini kullanmalıyız. Bu müşteri ile yakınlaşmamızı ve müşterilerimizin bize güven duymasını sağlar.
Müşterilerimize bilgi verirken ilgili olduğumuzu gösterecekler tavır’a ve ses tonuna sahip olmalıyız.
Bize bir soru sorulduğunda “tabi hemen….” Söylemlerle başlayarak cümlelerimizi kuralım.
Karşımızda birden fazla kişi varsa anlatım yaparken sırayla herkes ile göz temasında bulunalım.
Tüm bunlara dikkat ederek sunum yaptığımız müşteri “Biraz düşüneyim” diyerek gitmek istediğinde, hemen “tabi, tabi” demeyelim. “Aklınıza takılan nedir, cevaplayayım. Bizim müşterimiz olun. Sizi kazanmak isteriz” gibi söylemlerde bulunun. Tabi bunları nazik bir tarla dile getirin. Emek harcadığınız ayağınıza kadar gelen bir müşteriyi, hemen bırakmayın. Çünkü müşteri sizden çıktıktan sonra farklı bir mağazadan daha yüksek fiyata daha düşük kalitede bir ürün alabilir.
Konun başlığı satış yapmak için dua ve eğitim idi. Eğitimle ilgili bir kısım bilgileri bu yazıda sizinle paylaştım. Her daim ihmal edilmemesi gereken Dua kısmı ise sizde. Saygılar,
Fd Akademi www.fdakademi.com/satis-pazarlama-egitimi satış ve pazarlama eğitimi için ve satış yapmak için ne gibi özelliklere sahip olmak gerekir sorularına cevap için irtibat kurabilirsiniz.